Skip to main content

Usein kysyttyä

Näillä sivuilla vastaamme useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, ota meihin yhtyettä!

Vuokraus

Miten irtisanon vuokrasopimukseni?

Irtisanominen tulee tehdä aina kirjallisesti eikä sähköpostiviestiä yksistään kelpuuteta irtisanomisilmoituksena. Irtisanomisilmoituksen pääset täyttämään tästä linkistä.

Irtisanomisaika on yksi (1) kuukausi, joka lasketaan kuluvan kuukauden viimeisestä päivästä alkaen. Muistathan ilmoittaa tilinumerosi vakuuden palautusta varten.

Avo- ja avioerotilanteissa vuokralaista ei vapauteta yhteisvastuullisista velvoitteista ennen irtisanomisajan päättymistä. Mikäli vuokrarästejä tai muitakaan velvoitteita ei ole suorittamatta ja toinen puoliso jää asumaan asuntoon edelleen, vapautuu poismuuttava irtisanomisajan jälkeen vastuusta. Vakuutta ei poismuuttavalle palauteta, koska vakuus on huoneistokohtainen.

Asunnon näyttö irtisanomisaikana

Irtisanomisaikana vuokranantajalla tai vuokranantajan edustajalla on oikeus esitellä huoneistoa uusille vuokralaisille. Sovimme esittelyajan aina etukäteen kanssasi.

Mihin teen muuttoilmoituksen?

Muuttoilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, niin saat postisi heti oikeaan osoitteeseen. Muuttoilmoituksen voi tehdä soittamalla valtakunnalliseen palvelunumeroon 0295 535 535 (24h/vrk) tai internetissä www.muuttoilmoitus.fi.

Muuttoilmoituslomakkeita saa myös posteista. Muuttoilmoitus vaikuttaa mm. asumistuen saamiseen. Kela myöntää asumistukea vasta sitten, kun uusi osoitteesi on rekisteröity.

Muuttoilmoitus täytyy myös tehdä huoltoyhtiölle heti muuton jälkeen. Ilmoituksen voit jättää huoltoyhtiön internet-sivuilla tai kirjallisena huoltoyhtiön toimistolla. Huoltoyhtiö kirjaa tietosi talonkirjaan ja tulee vaihtamaan nimesi postiluukkuusi. Huoltoyhtiöstä saat tarvittaessa talonkirjaotteen. Huoltoyhtiön yhteystiedot löydät talosi ala-aulasta ilmoitustaululta.

Käykö maksusitoumus vakuudeksi rahavakuuden sijaan?

Hyväksymme sosiaalitoimen myöntämän maksusitoumuksen vakuudeksi, kunhan sitoumus on toistaiseksi voimassaoleva ja kattaa vuokrasopimuksen velvoitteet.

Henkilöluvun muutokset

Muistathan ilmoittaa henkilöluvun muutoksista aina sekä vuokranantajalle että huoltoyhtiöön.

Mikäli huoneistosta muuttaa pois henkilö, jonka nimissä vuokrasopimus on yksin tai yhdessä toisen asukkaan kanssa, tulee poismuuttajan aina irtisanoa itsenä kirjallisesti. Muuten poismuuttanut vastaa edelleen vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista yhteisvastuullisesti huoneistoon asumaan jääneen kanssa. Yhteisvastuullista vuokralaista ei vapauteta vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, ennen kuin vuokranantaja on tarkastanut, ovatko vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteet täytetty. Mikäli vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteet on täytetty poismuuttavan vuokravastuun päättyessä, vuokrasopimus siirretään asumaan jäävän vuokralaisen nimiin.

Jos asuntoon muuttaa lisää henkilöitä, olethan yhteydessä vuokranantajaan sekä huoltoyhtiöön.

Vuokrasopimuksen irtisanominen kuolintapauksessa

Vuokralaisen kuoleman jälkeen vuokrasuhde pysyy voimassa entisin ehdoin. Vuokralaisen kuolinpesä on vastuussa vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisestä (vuokranmaksusta, huoneiston hoidosta jne). Vuokranantaja ei voi vuokralaisen kuoleman perusteella irtisanoa sopimusta vaan kuolinpesän pitää joko irtisanoa vuokrasopimus vuokrasopimuksen ehtojen mukaan tai jatkaa vuokrasopimusta.

Jos vuokralainen on tehnyt vuokrasopimuksen yhdessä asuinkumppanin, avopuolison tai puolisonsa kanssa, kuuluu irtisanomisoikeus kuolinpesälle ja elossa olevalle vuokralaiselle yhteisesti.

Mikäli vuokrahuoneistossa asuva perheenjäsen haluaa jatkaa vuokrasuhdetta, on asiasta ilmoitettava kirjallisesti vuokranantajalle viimeistään kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä.

Mikäli kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta, pitää kuolinpesän irtisanoa vuokrasopimus kirjallisesti vuokranantajalle. Lomakkeen saa ladattua ja tulostettua tästä (pdf).

Irtisanomisilmoitukseen tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden allekirjoitus tai valtakirja. Liitteeksi on toimitettava menehtyneen vuokralaisen kotipaikan virkatodistus, josta ilmenee vuokralaisen kuolinpäivä. Todistuksen voi pyytää maistraatista.

Irtisanomisen jälkeen vuokrasopimus päättyy vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Avaimet ja lukot

Avain hävinnyt

Mikäli huoneiston tai yhteistilojen avain on hukkunut ilmoita siitä välittömästi vuokranantajalle. Huoneiston avaimen kadottua huoneiston ulko-ovi sarjoitetaan uudelleen, jotta voidaan varmistaa lukituksen turvallisuus.

Tarvitsen lisäavaimen asuntooni

Jos tarvitset asuntoon lisää avaimia, ota yhteyttä vuokranantajaan. Avaimia ei ole sallittua teettää itse, vaan vuokranantaja hoitaa avainten tilauksen.

Ulko-oven lukko ei toimi

Jos asunnon tai porraskäytävän ulko-oven lukko ei toimi oikein, ota yhteyttä kiinteistön huoltoyhtiöön, niin he järjestävät lukon korjauksen.

Vakuuden palautus

Milloin vakuus palautetaan?

Vuokrasopimuksen vakuus palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä, kun avaimet on palautettu, asunto tarkistettu ja kaiken todettu olevan kunnossa. Yleensä vakuuden palautus kestää maksimissaan kaksi viikkoa, suurin osa vakuuksista saadaan palautettua muutamassa päivässä, kunhan asunnossa on kaikki kunnossa.

Maksuasiat

Mikä on vuokranmaksun eräpäivä?

Vuokran eräpäivä on aina kuukauden toinen päivä. Käytä maksaessasi maksulomakkeen viitenumeroa. Viitenumero on joka kuukausi sama, joten käyttämällä oikeaa viitenumeroa nopeutat maksun käsittelyä ja varmistat sen, että vuokra kohdistuu oikein. Vuokranmaksun eräpäivää voit siirtää lähettämällä vuokranantajalle eräpäivän siirto lomakkeen. Pyydäthän lomaketta sähköpostitse: info@suomenlaatuasunnot.fi

Sain maksuhuomautuksen, mitä teen?

Mikäli huoneistosi vuokria on suorittamatta, etkä pysty maksamaan vuokraa maksuhuomautuksen eräpäivään mennessä, ota viipymättä yhteyttä vuokrareskontraan p. 0207 344 890 / info@suomenlaatuasunnot.fi

Sain haasteen. Tuleeko minulle häätö?

Vastaanotettuasi haasteen, ota viipymättä yhteyttä vuokrareskontraan
p. 0207 344 890 / info@suomenlaatuasunnot.fi

Maksamalla saatavat, voit sopimuksen mukaan jatkaa asumista.

Minne voin tehdä häiriöilmoituksen?

Täytä häiriöilmoitus tästä ja lähetä lomake vuokranantajalle. Voit myös soittaa tai laittaa sähköpostia.

Vuokranantaja ottaa yhteyttä häiriöntekijään.

Huoneistoon liittyvät asiat

Haluaisin maalata asuntoa, mitä teen?

Mikäli olet kiinnostunut esimerkiksi maalamaan asuntoasi tai tekemään jotain muuta parannusta, ota yhteyttä vuokranantajaan niin sovitaan asiasta.

Keittiön tai kylpyhuoneen viemäri on tukossa, mikä avuksi?

Mikäli keittiön tai kylpyhuoneen viemäri on tukossa, kokeile avata viemäri esimerkiksi ns. karhupumpulla. Muista myös puhdistaa säännöllisesti hajulukot niin altaista, kuin lattiakaivostakin. Mikäli viemäri ei aukea kotikonstein, ota yhteyttä kiinteistön huoltoyhtiöön.

Asuntoni liesikupu ei toimi, mikä neuvoksi?

Liesikuvun puhtaanapito on tärkeää ilmanvaihdon toiminnan kannalta ja jos liesikupu ei tunnut vetävän, tarkista kuvun alapinnassa olevan rasvasuodattimen kunto. Rasvasuodatin tulee pestä säännöllisesti 1-2 kuukauden välein. Voit pestä metallisen rasvasuodattimen tiskinpesuaineella.
http://www.martat.fi/kodinhoito/kodinkoneet/liesituuletin/

Suurimmassa osassa huoneistoista on keskuspoistojärjestelmä, eli liesikuvussa ei ole erikseen moottoria, vaan porrashuoneen huippuimuri tai vastaava hoitaa ilman poiston. Toinen vaihtoehto on, että huoneistossa on huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, jonka tehoa ohjataan liesikuvun painikkeilla. Voit katsoa koneen käyttöohjeet huoneistokansiosta tai ne voivat olla myös kiinnitettynä esimerkiksi maustekaapin oven sisäpintaan.

Jääkaappi tai liesi ei toimi oikein

Jos huomaat, että jääkaappi tai liesi ei toimi oikein, ota yhteyttä vuokranantajaan, niin hoidamme tarvittaessa laitteeseen huollon tai uuden laitteen tilalle.

Etsitkö vuokrakotia?

Katso vapaat vuokrakodit Turussa ja Tampereella ⟩

Oletko jo asukkaamme?

Katso hyödyllisiä ohjeita asukkaillemme ⟩

× How can I help you?